Uzmanı açıkladı: Ev kazalarını önlemek için nasıl tedbirler almalıyız?

Ev kazalarının önlenebilir olduğu ve bu konuda ailelerin daha dikkatli olması gerektiğini ifade eden Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Yakup Çağ, “1-14 yaş arasındaki çocuklarda yaşanan ölümlerin başlıca nedeni ev kazaları ve yaralanmalar. Basit ama etkili önlemlerle bu trajedilerin önüne geçmek mümkün ” diyerek ailelere önerilerde bulundu.

Çocukluk çağındaki kazaların büyük bir kısmı evde meydana geliyor. Ailelerin alacağı basit tedbirlerle bu kazaların büyük çoğunluğunun önlenmesi mümkün. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Yakup Çağ, ev kazalarının önlenebilir olduğu ve bu konuda ailelerin daha dikkatli olması gerektiğini söyledi.

Risk grubundaki çocuklar 

Çocukların doğaları gereği meraklı ve her zaman keşfetmeye yönelik bir iç güdüye sahip olduğunu söyleyen Doç. Dr. Çağ, “Merak, onları pek çok tehlikeyle karşı karşıya bırakabilir. Özellikle 1-5 yaş arasındaki çocuklar, ev kazalarına karşı en riskli grupta yer alıyor. Bu yaş grubundaki çocuklar, hareketli ve enerjik olmalarıyla bilinirler. Ailelerin evde alacakları tedbirler oldukça önemlidir. Ayrıca, çocukların risk bilincinin henüz gelişmemiş olması ve deneyimsizlikleri de kazaların artmasında önemli bir etken olarak karşımıza çıkmaktadır. Basit bir tedbirsizlik bile, onların ciddi şekilde yaralanmalarına ya da hayati tehlikeye girmelerine yol açabilir ” dedi.

Ev kazalarının sık görülen türleri 

Evdeki kazaların büyük bir kısmı zehirlenmeler, elektrik çarpmaları, düşmeler, yanıklar ve boğulmalar gibi durumlar olduğunu söyleyen Doç. Dr. Çağ, “Elektrik prizlerine dokunmak, sıcak yüzeylere temas etmek ya da evdeki kimyasal maddeleri yanlışlıkla içmek gibi kazalar sıkça görülebiliyor. Özellikle evdeki küçük parçacıklı oyuncaklar, fındık, fıstık ve leblebi gibi kuruyemişler, temizlik malzemeleri ya da ilaçlar, çocuklar için büyük bir tehlike oluşturabiliyor ” diye konuştu.

Ailelerin alması gereken temel önlemler 

Çocukların evdeki kazalardan korunabilmesi için ailelerin alabileceği bazı temel önlemleri sıralayan Doç. Dr. Çağ, “Evde temizlik malzemeleri, ilaçlar ve petrol ürünlerinin çocuklardan uzak, kapalı alanlarda muhafaza edilmesi gerekmektedir. Evdeki keskin kenarlı eşya ve mobilyaların çocukların zarar görmeyeceği şekle getirilmeleri oldukça önemlidir. Elektrik prizleri, çocukların ulaşamayacağı şekilde korunmalı ve eğer evde balkon bulunuyorsa, çocukların balkonlara çıkıp düşmesini engelleyecek önlemler alınmalıdır. Çocukların uyuduğu odalarda mümkünse soba kullanılmamalı soba kullanılıyorsa, sobanın tamamen söndüğünden emin olunmalı ve sık sık kontrol edilmelidir. Çocuklar, özellikle su birikintilerinin bulunduğu ortamlarda büyük risk altındadırlar. Bu nedenle, küvet ve havuz gibi alanlarda çocukların sürekli gözlemlenmesi gerekir ” dedi.


Zehirlenme ve boğulma riskine karşı uyarı 

Çocukların oyuncak seçimlerinde, küçük parçacıklı oyuncaklardan kaçınılması gerektiğini belirten Doç. Dr. Yakup Çağ, ailelerin bu konuda daha dikkatli olmaları gerektiğini ifade etti. Doç. Dr. Çağ, “Evde bulunan kibrit, çakmak gibi yangına sebep olabilecek malzemelerin çocuklardan uzak tutulması önemlidir. Çocukların evde oynarken kullandıkları eşyaların, keskin ve delici aletlerden arındırılmış olması da bir diğer önemli tedbirdir. Çocukların güvenliği için, evde bulunan tehlikeli maddeler ve nesnelerin sürekli kontrol edilmesi gerekir ” diye sıraladı.

“Çocuklarınızı güvenli bir ortamda büyütün” 

Doç. Dr. Yakup Çağ, ailelere şu uyarılarda bulundu: “Basit önlemlerle büyük kazaların önüne geçebiliriz. Çocuklarımızı daha güvenli bir ortamda büyütmek, onların sağlıklı gelişimi için son derece önemlidir. Ailelerin, çocuklarıyla birlikte yaşadıkları evin güvenliğini sağlamak adına aldıkları tedbirler, onların hayatını koruyabilir ve kazaları büyük ölçüde engelleyebilir.” (DHA)

 

Related Posts

Ani hava değişimi psikolojinizi bozabilir!

Klinik Psikolog Fulda Koyun Karaçiçek, güneşli havadan birden yağışlı havaya geçme gibi dalgalanmaların psikoloji üzerinde çok büyük etkilere sahip olduğunu belirterek, “Beyindeki serotonin düzeyleri değişebilir. Bu da motivasyon bozukluğuna, huzursuzluğa ve hafif depresif belirtilere yol açabilir” dedi.

Takviyelere ‘kurul’

Son yıllarda peynir ekmek gibi satılan ve insanlar üzerinde giderek bağımlılık oluşturmaya başlayan takviye edici ilaç ve gıdaların piyasaya sunulmasından kişilerce nasıl kullanılacağına değin kurul onayı geliyor. Sağlık Bakanlığı bünyesinde ya da …

Hepsini yurttaşlara yedireceklerdi! Adana’da sağlık skandalı: 240 kilosu imha edildi!

Çukurova ilçesindeki fuar alanında gerçekleştirilen Yöresel Ürünler ve Hediyelik Eşya Fuarı’nda gıda mevzuatına uygun olmayan ve düşük fiyatlı gıda satışı yapıldığı yönünde bakanlığa gelen ihbarın Adana İl Tarım ve Orman Müdürlüğüne bildirilmesi …

Canlı beyin dokusu hücrelerinde demansa çare aranıyor

Çağın en büyük sorunlarından olan unutkanlık, demans ve Alzheimer hastalıklarına karşı yeni çalışmalar denenmeye devam ediliyor. Bilim insanları demansı tedavi etme arayışını hızlandırmak için canlı insan beyin dokusu kullanmaya başladı. Doku kültürü çalışmalarından yararlanan deney ekibi dünyada bir ilki başardı.

Herkes böyle uyuyor ama kimse yaptığı hatayı bilmiyor

Yanlış yastık seçimi geceleri sık uyanmaya, boyun ağrılarına ve yorgunluğa yol açabiliyor. Uzmanlar, vücut yapınıza ve uyku pozisyonunuza uygun doğru yastığı seçmenin, kaliteli bir uyku için ilk adım olduğuna dikkat çekti.

Doğru sandığınız egzersizler sağlığınıza zarar verebilir!

Geçirdiği trafik kazası sonrası yanlış tedaviyle kolunu neredeyse kullanamaz hale gelen 80 yaşındaki Mehmet Tuncay Üstüoğlu, doğru tedavi süreci ve doğru egzersizlerle sağlığına kavuştu. Uzmanlar, cerrahi müdahale sonrası rehabilitasyon sürecinde yapılan yanlış egzersizlerin tedavi başarısını ciddi şekilde etkileyebileceğini vurguladı. İşte dikkat edilmesi gereken kritik noktalar…