NASA görüntüledi: ‘Hayalet ada’ ortaya çıktı ve kayboldu

NASA, Kumani Bank Volkanının Yarattığı “Hayalet Ada” Kayboldu

NASA Dünya Gözlemevi tarafından yapılan açıklamaya göre, Kumani Bank volkanının neden olduğu geçici ada, 2023 yılında yaşanan patlamadan sonra ortaya çıktı ve sonra kayboldu. Bu volkan, 1861 yılından bu yana sekiz kez patlama yapmış ve her seferinde farklı büyüklükte ve ömre sahip adalar oluşturmuştur.

2023 yılındaki patlama sonrasında, volkanın oluşturduğu ada 400 metre genişliğindeydi ve uydular tarafından Ocak ve Şubat aylarında görüntülendi. Ancak, yıl sonuna gelindiğinde ada tamamen yok olmuştu. NASA’nın Landsat 8 ve 9 uyduları, bu adayı ve volkan faaliyetlerini detaylı olarak inceledi.

Azerbaycan’ın doğusundaki Kumani Bank, zaman zaman alev püsküren etkileyici patlamalarla tanınmaktadır. NASA’nın belirttiğine göre, volkanın 2023 yılındaki patlamasında alevler gözlemlenmemiş olsa da, daha önce yükseklikleri yüzlerce metreye ulaşan alev sütunları görülmüştür.

1950 yılında gerçekleşen en güçlü patlama, 700 metre genişliğinde ve 6 metre yüksekliğinde bir ada oluşturmuştu. Ancak, bu adalar genellikle erozyonla hızla yok olmaktadır. Bilim insanları, bu tür volkanların potansiyel olarak tehlikeli olduğunu vurgulamakta ve volkanların çevresinde büyük miktarlarda gaz, çamur ve alev oluşturabileceğine dikkat çekmektedir.

Stanford Üniversitesi’nden Eric Dunham, volkanik patlamaların tahmin edilmesinin karmaşık olduğunu ve evrensel bir yöntem bulunmadığını belirtirken, sismik hareketler, gaz emisyonları ve zemin deformasyonları gibi belirtilerin volkanların faaliyete geçtiğine dair ipuçları sağlayabileceğini ifade etmektedir.

Related Posts

14 bin araç satışa çıkıyor! 50 milyar lira kazandıracak düzenleme yürürlükte

Yediemin otoparklarında çürümeye terk edilen araçların hızla satılmasının önü açıldı. Sahipleri tarafından 6 aydır teslim alınmayan 14 bin aracın satışından 50 milyar lira gelir bekleniyor.

Teknoloji pazarında dengeler değişiyor! OpenAI’dan Google’a rakip yapay zekalı tarayıcı

ChatGPT’nin geliştiricisi OpenAI, Chromium tabanlı ve yapay zekayla entegre yeni bir web tarayıcısı üzerinde çalışıyor. Hedef, Google Chrome’un hâkimiyetine son vermek ve reklam pazarında dengeleri değiştirmek.

Tabiatta çalı mucizesi: Bilim adamları da şaştı kaldı

Avustralya’daki Curtin Üniversitesi’nde yürütülen bir araştırma, avokado üretiminin geleceğinin doğal bitki örtüsüne bağlı olduğunu ortaya koydu. Araştırmaya göre, avokado bahçeleri yanına bırakılan doğal çalılıklar, çiçeklerin az olduğu dönemlerde …

Robot çağı başlıyor mu? Amazon, 1 milyon depo robotuna ulaştı

Robotlar ve robotik sistemler artık insan çalışanların yerini almaya başladı. Bu konuda önde olan firmalar arasında yer alan Amazon’un depo robot sayısı, neredeyse insan çalışanların sayısını yakalamak üzere.

Apple’ın özel planları var: Siri’den uygun fiyatlı MacBook’a kadar bu haftaki gelişmeler

Apple’ın cihazları ve yazılımları tarafında geliştirmeler yaptığı biliniyor. Yeni ortaya çıkan bilgiler, Siri’nin yapay zeka özelliklerinden akıllı yüzüğüne kadar farklı ayrıntıları içeriyor.

Yapay zeka Pokémon oynarken panikledi: Öyle hamleler yaptı ki Google bile şaşırdı

Düşünsenize, bir yapay zeka Pokémon oynuyor. Üstelik canlı yayında. İlk başta “her şeyi kusursuz yapar” diye düşünüyorsunuz, değil mi? Ama işler öyle gelişmiyor…