Ev sahipleri tetikte: 376 bin kişiye 7.4 milyar lira ceza… Şimşek duyurdu





Ev Sahipleri Tetikte: 376 Bin Kişiye 74 Milyar Lira Ceza Şimşek Duyurdu

Ev Sahipleri Tetikte: 376 Bin Kişiye 74 Milyar Lira Ceza Şimşek Duyurdu

Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB), geçen yıl kayıt dışı ekonomiyle mücadele kapsamında 1 milyon 125 bin 410 saha denetimi gerçekleştirdi. Denetimler sonucunda uyumsuzluklar tespit edilerek 7.4 milyar lira ceza kesildi. Başkanlık, ev sahiplerini de denetleyerek kira gelirlerine odaklandı. Akşam gazetesinin haberine göre, kira gelirlerine yönelik çalışmada 2024 yılında değerlendirilen 425 bin konutta içinde kiracı bulunan konutlara ziyaretler yapıldı. Bu süreçte 376 bin yeni mükellefin beyanname vermesi sağlandı ve bir önceki yıla göre mükellef sayısında %26 artış oldu.

55 Bin Adres Tarandı

Çalışma, yaklaşık 55 bin mükellefin geçmiş yıllara ait kira beyannamesi vermesini sağladı. Bu beyannamelerle 3.1 milyar lira kira geliri beyan edildi. GİB, kira gelirlerinin doğru beyanı için benzer çalışmaları önümüzdeki yıllarda da sürdürecek. Ayrıca, vergi kaybını önlemek ve uyumsuz mükellefleri belirlemek için analizler yapılarak denetlenecek gruplar belirleniyor. İhbar ve şikayetler de dikkate alınarak denetim alanları belirleniyor.

Gelir İdaresi Başkanlığı, sadece kira gelirleri değil, KDV oran uyumsuzluğu, belge düzeni ve ödemelerin kayıtlarla uyumu gibi kayıt dışılığa sebep olabilecek unsurları da 2024 yılında denetledi. Bu denetimler bandrollü ürünler ve akaryakıt ürünlerini de kapsadı.

32 Bin Kişinin Vergi Kaydı Yok

Maliye, geçen yıl kayıt dışı ekonomiyle mücadele kapsamında saha denetimlerine önem verdi. Yapılan denetimler sonucunda, 32 bin 255 kişinin hiç vergi kaydı olmadan tamamen kayıt dışı çalıştığı tespit edildi. Bu kişiler için 10 milyar lira vergi tahakkuk ettirildi. Ayrıca, bandrol ekipleri kaçak olduğu belirlenen 2 milyon sigara ve alkollü içki ürünü ile 120 milyon dal makaron tespit etti.

132.5 Milyarlık Kayıt Dışı Hasılat İçin İzaha Davet

GİB, nakdin yoğun kullanıldığı sektörlerde izahat isteyerek gönüllü uyum süreçlerini başlattı. Mükelleflerden kayıtlara yansımayan hasılatlar için izahat talep edildi. Ayrıca, vergi ziyaına neden olan farklı konular arasında şirketlerin kar payı dağıtımı, sporcuların gelirleri, özel tekne ve yat satışları yer aldı. Bu kapsamda 137 bin 25 mükellefe 132,5 milyar lira kayıt dışı hasılat için gönüllü uyum ve izaha davet çalışması başlatıldı.

Şimşek: Denetimde Yeni Safhaya Geçeceğiz

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, vergide adalet ve verimlilik ilkesi doğrultusunda kayıt dışı ekonomiyle mücadeleye devam edeceklerini belirtti. Bakan Şimşek, yeni nesil analiz teknikleriyle denetimlerin sürdürüleceğini ve vergiye uyumu teşvik ederken kayıt dışılıkla mücadeleyi arttıracaklarını söyledi. Şimşek, “Bu yıl da kayıt dışılıkla mücadelemiz aralıksız devam edecek.” dedi.


Related Posts

Kazada yeni aldığı aracın hava yastıkları patlamadı! Ünlü şirkete 5.5 Milyon TL’lik dava

Aydın’da bir şahıs sıfır kilometre aldığı 2024 model araçla yaptığı kaza sonucu hava yastıkları açılmayınca tüketici mahkemesine başvurup ünlü şirketten davacı oldu.

Rekabet Kurumu soruşturmayı tamamladı: OPET’e 131 milyon TL ceza kesildi

Rekabet Kurumu soruşturmayı tamamladı: OPET’e 131 milyon TL ceza kesildi

1.5 milyonun altındaki modeller açıklandı: İşte en ucuz sıfır araçlar listesi; Togg, Fiat, Renault, Hyundai, Opel, BYD, Kia otomobil fiyatları

Türkiye otomobil pazarında sıfır araçlara olan ilgi artmaya devam ediyor. Güncel fiyatlar doğrultusunda hazırlanan listeye göre, çeşitli marka ve modeller hâlâ 1.5 milyon TL’nin altında satışa sunuluyor. Fiat, Hyundai, Opel, Citroën ve Renault gibi …

Bakan Kacır: Güçlü uluslararası iş birlikleri içinde yer almaya devam edeceğiz

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Cenevre’de düzenlenen Dünya Fikri Mülkiyet Teşkilatı (WIPO) Bakanlar Politika Diyaloğu Toplantısı’na katıldı.

Son dakika! İnternet satışlarında zorunluluk getirildi

Yurtdışından satış yapan e-Ticaret platformlarının Türkiye’de temsilcilik bulundurmaları bir süredir gündemdeydi. Daha önce yapılan açıklamalarda, temsilcilik başta olmak üzere bazı şartları yerine getirmemeleri halinde bu platformlara yaptırım …

Tüketiciyi yanıltan tanıtımlar için 141 milyon lira ceza!

Ticaret Bakanlığı bünyesindeki Reklam Kurulu, bu yılın ilk 6 ayında, tanıtımlardaki aldatıcılık, bilgi eksikliğinin istismar edilmesi, ekonomik çıkarların etkilenmesi gibi kusurlar nedeniyle 141 milyon 123 bin 32 lira idari para cezası uyguladı.