Eğitimde ‘müfredat’ tartışması… Tekin’in ‘Ben yoluma, siz yolunuza’ çıkışına Özbay’dan yanıt: ‘Tarikat yolunda zaten yürümeyiz’

Tekin: Çocuklarımızın En Büyük Sorunu Sosyal Medya

Tekin, “Bizim çocukluğumuz ve gençliğimizde olmayan bir hastalık var şimdi, sosyal medya. Çocuklarımızın en çok rahatsız oldukları şey: ‘Arkadaşlarım beni takip etmedi, takipten çıkardı, sosyal medya grubuna almadı.’ Çocuklarımız yüzde 80 buradan şiddet gördüklerini söylüyor” ifadelerini kullandı.

Tekin ayrıca müfredat konusuna da değindi. Müfredat değişikliği öncesi, süreçte çalışmak isteyen herkese çağrı yaptığını savunan Tekin, müfredata tepki gösteren eğitim sendikalarını kast ederek, “Gelmediniz, çünkü ‘Ben sıradan bir insan değilim. Ben ayrıcalıklıyım, beni ayrıca davet etmen gerekiyor’ diyen varsa, o da kusura bakmasın. Ben yoluma, siz yolunuza derim” diye konuştu.

ÇOCUKLAR AÇ, TEKİN’İN DERDİ SOSYAL MEDYA

OECD raporlarına göre, Türkiye’de 6,5 milyon çocuk aşırı yoksulluk içinde yaşamakta iken, her dört çocuktan birinin okula aç gittiği bir eğitim ortamında çocuklara bir öğün ücretsiz sağlıklı okul yemeği vermeyen Bakan Tekin’e göre çocukların “Arkadaşlarım beni takip etmedi, takipten çıkardı, sosyal medya grubuna almadı” şikayetlerinin daha önemli olduğu görüldü.

12 öğrencinin sermayeye ucuz emek gücü sunma projesi olan MESEM’lerde yaşamını yitirmesine, ÇEDES projesiyle öğrencilere uygulanan psikolojik şiddete ilişkin bir şeyler söyleme gereksinimi duymayan Tekin çocukların yüzde 80’inin sosyal medyadan şiddet gördüğünü dile getirdi.

‘MESELEYİ KİŞİSELLEŞTİRİYOR’

Tekin’in açıklamalarını gazetemiz Cumhuriyet’e değerlendiren Eğitim-İş Genel Başkanı Kadem Özbay, Tekin’in müfredat değişikliği sürecine ilişkin gerçekleri söylemediğini belirtti.

Bakan Tekin’in sürecin “en katılımcı süreçlerden biri” olduğunu ifade ettiğini ancak bu iddiayı destekleyecek somut bir dayanak sunmadığını söyleyen Özbay, “Eğer gerçekten yüz binlerce kişinin katıldığı, 70 bine yakın görüşün toplandığı bir süreç yürütüldüyse, bu görüşlerin nasıl değerlendirildiği, kimlerin sürece dahil edildiği ve hangi önerilerin dikkate alındığı kamuoyuyla açık bir şekilde paylaşılmalıydı. Sözde katılım çağrısına yanıt verilmediği şeklinde suçlayıcı bir üslup kullanmaktadır. ‘Ayrıcalık beklemekle’ ve ‘totaliter bir bakış açısıyla’ suçlaması, hem gerçeği çarpıtmakta hem de meseleyi kişiselleştirmektedir” dedi.

‘GEÇMİŞİN RAPORUNU VERMELİ’

Eğitim gibi hayati bir meselede katılım çağrısının genel ifadelerle yapılamayacağına dikkat çeken Özbay, “Süreç şeffaf, erişilebilir ve kapsayıcı olmalıdır. Bilim insanları, eğitimciler, sendikalar ve ilgili tüm paydaşların fikirleri, yalnızca çağrılarak değil, aktif bir şekilde davet edilerek alınmalıdır. Ancak bu süreçte gerçek bir kapsayıcılık değil, göstermelik bir “katılım” hedeflenmiştir. Bakan Tekin, olmadığı Bakanlıkta 10 yıl boyunca kimlerle bu program üzerinde çalıştığını, bu değişiklikle neyi amaçladıklarını, geçmişin raporunu vermek zorundadır” diye konuştu.

‘TARTIŞMAYI İTİBARSIZLAŞTIRIR’

Tekin’in müfredat konusunda yapılan eleştirileri kişisel algıladığını ifade eden Özbay, “Kamuoyunun eleştirilerini dikkate almak, bir bakanın görevidir. Eleştirileri, ‘ayrıcalık beklentisi’ gibi yorumlamak ve dile getirmek, toplumsal tartışmayı itibarsızlaştırır. Eğitim, milyonlarca öğrenci ve aileyi ilgilendiren bir konudur. Eğitim bir milli güvenlik meselesidir. Bu konuda gerçek katılım ve şeffaflık olmadan yapılan değişikliklerin sağlıklı sonuçlar doğurması mümkün değildir.

Müfredat hakkında kamuoyunda ciddi soru işaretleri varken, sayın bakana bu tür açıklamalarla eleştirileri bastırmaya çalışmak yerine, laik, bilimsel ve kamusal eğitim için çalışmasını salık veririz. Eğitim politikalarının böylesine dışlayıcı bir şekilde yönetilmesi kabul edilemez. Türkiye’nin çocukları, öğretmenleri ve eğitim sistemi daha iyisini hak etmektedir” dedi.

‘HALKTAN BAĞIMSIZ YOL ÇİZEMEZSİNİZ’

Bakan Tekin’in kullandığı “Ben yoluma, siz yolunuza” ifadesini sorumsuz ve kibirli bir tutum olarak değerlendiren Özbay, “Bu yaklaşım, aslında “Ben sadece beni destekleyenlerle çalışırım, gerisi umurumda değil” demektir. Cemaat ve tarikatlarla işbirliğinize bakılınca yolunuz zaten belli oluyor. Ancak unutulmamalıdır ki, sizin yolunuz, bu ülkenin vatandaşlarının verdiği vergilerle şekilleniyor. O yüzden kimse ‘Ben yoluma’ diyerek halktan bağımsız bir yol çizme hakkına sahip değildir. Eğer bu yolda yalnız yürümeyi tercih ediyorsanız, o koltukta oturmanın meşruiyetini de sorgulamanız gerekir. Eğitim sistemi bir kişinin ya da küçük bir grubun keyfi kararlarıyla değil, toplumsal mutabakatla şekillenmelidir” ifadelerini kullandı.

‘UYGUN OLMADIĞINI O DA BİLİYOR’

“1,5 milyonun üzerinde çocuk okulda değil, okulda olanlar aç ve susuz, okullar temizlenemiyor önce kendi sorumluluklarını yerine getirsin” tepkisinde bulunan Özbay son olarak şunları söyledi:

“Kimlerle hazırladığını açıklasın o zaman! Yazılan kitabın yazarı belli olur. Bu müfredatı yazanlar kimlerdir? Bakanın hangi yol arkadaşı tarikat mensupları hazırlamıştır? Söylemlerine ve uygulamalarına bakılırsa yolu tarikat ve cemaat yoludur. O yolda zaten birlikte yürümemiz mümkün değildir. Kendisini rol model olarak görebilir, her şeyi bilen zannedebilir ama bilmeli ki artık anlamalı ki okulların, öğretmenlerin ve çocukların sahibi değil. Yaptığı her şey halka hesap verebilir olmalı, cumhuriyet devrimlerine, anayasaya, eğitim bilimine, milli eğitim temel kanuna uygun olmalı. Uygun olmadığını kendisi de çok iyi biliyor.”

Related Posts

Liselere Geçiş Sistemi (LGS) sınavına kaç gün kaldı? LGS sınav yerleri açıklandı mı?

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından düzenlenen Liselere Geçiş Sistemi (LGS) kapsamındaki merkezi sınav için başvurular 16 Nisan tarihinde sona erdi. 2025 yılında sınava katılacak olan ortaokul 8. sınıf öğrencileri, şimdi gözlerini sınav tarihi ve giriş belgelerine çevirmiş durumda. Peki, Liselere Geçiş Sistemi (LGS) sınavına kaç gün kaldı? LGS sınav yerleri açıklandı mı?

KURBAN BAYRAMI 2025 TARİHLERİ || Kurban Bayramı tatili ne zaman başlıyor, kaç gün? Bayrama kaç gün kaldı?

Bayram tatili günleri ve takvimi, yaklaşan 2025 Kurban Bayramı ile vatandaşların gündeminde yer alıyor. Kurban Bayramı tatili kaç gün, ne zaman başlıyor sorusu, merak edilen konu başlıklarından biri. 2025 Kurban Bayramı, bu sene Haziran ayında idrak edilecek. Yılın ikinci dini bayramı arefe günü ile 4,5 gün sürüyor. Ancak geçtiğimiz Ramazan Bayramı’nda 9 gün tatil ilan edilmişti. Kurban Bayramı, uzun resmi tatillerden biri. Bu sebeple Kurban Bayramı tatilinin kaç gün olacağı da sorgulanıyor. Bayram tatili hazırlıklarını ve planlarını şimdiden yapmak isteyenler Kurban Bayramı tarihi ve günleri araştırmalarına hız kazandırdı. Peki Kurban Bayramı tatili ne zaman başlıyor, kaç gün? Bayrama kaç gün kaldı? Kurban Bayramı ne zaman 2025? İşte Kurban Bayramı günleri ve takvimi…

Anneler Günü’ne kaç gün kaldı 2025? | Bu sene Anneler Günü ne zaman, hangi gün, Mayıs’ın kaçı? Bu pazar Anneler Günü mü?

Mayıs ayının gelmesiyle Anneler Günü 2025 tarihi için geri sayım başladı. Evlatlarını yetiştirirken hiçbir fedakarlıktan çekinmeyen ve onlara derin sevgi besleyen anneler için, Anneler Günü büyük önem taşıyor. Şimdiden alışveriş yapmaya başlayanlar, bir yandan da Anneler Günü’ne kaç gün kaldı? sorusuna yanıt arıyorlar. Öte yandan Anneler Günü hediye önerileri de gündeme gelen bir diğer konu oldu. Dünya’da farklı günlerde kutlanan Anneler Günü en yaygın şekliyle Mayıs ayının ikinci haftasında kutlanıyor. Peki, bu sene Anneler Günü ne zaman, Mayıs’ın kaçında? Anneler Günü hangi gün, bu pazar mı? İşte, 2025 Anneler Günü tarihi ve hediye önerileri hakkında bilgiler.

İSKİ İSTANBUL BARAJ DOLULUK ORANLARI 6 MAYIS | İSKİ Baraj doluluk oranı yüzdesi

İstanbul baraj doluluk oranları İstanbul’da meydana gelen son yağışların ardından merak konusu oldu. İSKİ tarafından günlük doluluk oranı raporu yayınlandı. İstanbul’da sabah saatlerinde baraj doluluk oranları yüzde 80 seviyesinin üstünde seyrediyor. Peki, 6 Mayıs İstanbul baraj doluluk oranı yüze kaç? Merak edenler için ayrıntıları haberimizde derledik. İşte 6 Mayıs baraj doluluk oranı detayları…

2.dönem 2.sınavlar ne zaman yapılacak? 2025 2. dönem 2. yazılı sınav tarihleri

6, 7, 9 ve 10. sınıflar Türkçe Matematik ortak sınavları ne zaman? Milli Eğitim Bakanlığı MEB tarafından ikinci dönem sınav takvimi açıklandı. Takvimin açıklanmasının ardından gözler “2024 – 2025 MEB 2. Dönem Ortak Sınavları ne zaman?” sorusunun cevabına çevrildi. Merak edenler için sınav takvimini haberimizde derledik. Peki, 6, 7, 9 ve 10. sınıflar Türkçe Matematik ortak sınavları ne zaman? İşte Milli Eğitim Bakanlığı MEB ortak sınav tarihleri…

AB Acil Sağlık Ekibi kıyafetleri Uşak Üniversitesi’nden

Uşak Üniversitesi bünyesindeki Deri, Tekstil ve Seramik (DTS) Tasarım Uygulama ve Araştırma Merkezi, Türkiye’de birçok kamu kurumunun kıyafetini tasarımladıktan sonra şimdi de Avrupa Birliği Acil Sağlık Ekibi (RescEU EMT) için kıyafet üretimine başladı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir